#1 2012-09-13 07:54:07
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?
Určité množství methanolu při kvašení vznikne, na čem ale záleží kolik ho je a jak se tomu dá bránit?
Offline
#2 2012-09-15 19:41:35
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?
zatím jsem našel toto:
"Metylalkohol vzniká enzymatickým rozkladem pektinových látek. Jestliže se při tomto rozkladu usmrtí činný enzym (pektáza), pak tvorba metylalkoholu nenastává."
co to prakticky znamená?
Offline
#3 2012-11-12 21:21:33
Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?
u kvasu se to řeší pomocí enzimů http://www.schimansky.cz/enzymy-/enzym- … hapect-pte
Offline
#4 2012-11-12 22:16:57
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?
trochu OT: ten enzym jsem zkoušel loni a pravdou je, že mošt se nádherně vyčeřil, ale mám trochu obavu, že způsobil i hlubší prokvašení, které je imho u cideru spíše na škodu (na rozdíl od kvasů)
Offline
#5 2012-11-16 00:12:55
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?
Jirka Vrba: prakticky to zname ná to, že se tím nemáš zabývat, protože z cideru neoslepneš
Ondra: enzym za prokvašení nemůže, spíš by to mělo být obráceně, že čiré mošty hůře kvasí, protože se kvasinky nemají "na čem držet"
Offline