#1 2013-09-08 21:16:15

Nechran
Člen
Registrován: 2013-09-08
Příspěvky: 1

Prodej Cideru

Ahoj
Nevíte  co vše musí člověk splnit aby mohl legálně cider prodávat? Jde o vlastní výrobu z vlastních jablek.
Děkuji moc za pomoc Martin

Offline

#2 2013-09-09 18:09:16

salab
Člen
Registrován: 2011-07-28
Příspěvky: 3

Re: Prodej Cideru

http://goo.gl/JLRCnx

Upravil salab (2013-09-09 18:10:44)

Offline

#3 2013-09-09 18:21:23

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Prodej Cideru

já myslím, že cider se bere jako tiché víno, takže tohle nebude ono

Offline

#4 2013-09-09 19:24:10

luk
Člen
Registrován: 2013-09-09
Příspěvky: 2

Re: Prodej Cideru

Z hlediska živnosti stačí obyčejná volná živnost s oborem činnosti "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků". Pak jsou tu další předpisy. Jednak je to zákon o spotřebních daních - tam se na to vztahuje daň z vína (i když je aktuálně nulová), konkrétně v režimu "malého výrobce vína". Jedná se v zásadě o administrativu s tím související, daň se neplatí. Ale asi úplně největší brutus jsou předpisy pro výrobu potravin (zákon o potravinách a tabákových výrobcích), kde jsou tuny všelijakých povinností ohledně samotné výroby, balení, označování, skladování atd. Tohle je potřeba všechno zmáknout.

Offline

#5 2013-09-09 20:13:10

lckrdk
Člen
Registrován: 2012-01-25
Příspěvky: 2

Re: Prodej Cideru

Ahoj,
před pár měsíci jsem se do legalizace naší výrobny pustil. Je třeba se obrnit trpělivostí, páč je to fakt pruda na palici.. Nejednou jsem měl chuť to vzdát a ještě nemám vyhráno.. Doporučuju najít si projektanta, kterej má s hygienou a hasičema zkušenosti. To co píše luk je pravda pravdoucí..

a) Provozovna - Rozhodl jsem se, že v provozovnu přeměním jeden z pokojů v našem RD. Došel jsem tedy na MÚ - stavební odbor, abych zjistil, jestli je možné provést změnu užívání. Tam jsem se dozvěděl, že budu potřebovat projekt, vyjádření hygieny a hasičů.

b) Hygiena - Základ je předpis EU 852/2004. Je to celkem čtivý.. Vystačil jsem si s jedním umyvadlem a jedním dřezem, sítěma proti hmyzu do oken. Všechny předměty, který přijdou do styku s potravinama musej mít patřičnej atest (nejlépe EU 1935/2004), což je mnohdy velkej problém (na těsnění závitů jsem se zaseknul cca týden). Řešili CO2 a větrání, teplou studenou vodu, odkud budu brát vodu, jestli budu mít zaměstnance (proboha ne!), kde to budu skladovat, jak to tam budu nosit, jak to budu mejt, ...

c) Hasiči - abych to měl snažší, musel jsem se vejít do 50m2, což se povedlo. Pak jsou asi předpisy přísnější. Takhle se to vyřešilo měsíčním čekáním a jedním hasicím přístrojem.

Pak je potřeba ŽL "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků", což je volná živnost. Nahlásit se na Celním úřadě - spotřební daň aktuálně 0, jen se musíš vejít do definice tichého vína, což je méně nežli (nepamatuju si přesně) 3bary v láhvy a vyhnout se šampus korkům. Taky bych řekl, že je vhodný nepřekročit 10000l ročně, páč pak nemusíš mít oddělenej daňovej sklad.

Před zahájením provozu je potřeba se nahlásit na Státní zemědělské a potravinářské inspekci..

Jo a z vlastních jablek to bude složitější ještě jistě o rozbory, chorobopisy, ... Já si to momentálně zjednodušil moštem dodavatelsky a mytím sudů v pivovaru. Jinak bych asi nikdy nezačal..

Upravil lckrdk (2013-09-09 20:16:22)

Offline

#6 2013-09-10 08:01:58

flops
Správce
Místo: Plzeň
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 85
Web

Re: Prodej Cideru

Dobře shrnuté základní informace ohledně hygieny a stavebního úřadu jsou zde, ačkoli se jedná o minipivovar >> http://www.minipivovar-ujkovice.cz/jak- … i-pivovar/ . Nezmiňuje se zde ale o systému HACCP pro vaši provozovnu.

Ohlášení výroby se provádí pomocí formulářů na http://www.szpi.gov.cz/

Ohledně daně je potřeba kontaktovat správce (celní úřad) a požádat o závazné posouzení  zdali váš cider z hlediska sazby daně spadá do příslušného kódu nomeklatury 2204 a 2205 podle §93 odst. 3 Tichá vína, kde je daň 0 Kč/hl. Avšak podle §92 odst. 1 však za podmínky, že celkové množství vyrobeného tichého vína za kalendářní rok nepřesáhne 2 000 litrů. Pokud správce zařadí váš produkt do 2206 dle §93 odst. 4, tak zde je stanovena daň 2 340 Kč / hl, což odpovída cca 8 Kč / lahev o objemu 0,33l !!

Dále je potřeba nepřekročit přetlak 3 bary při 20°C v lahvi uzavřné korunkovým uzávěrem čili sytit nápoj odpovídajícím g/l CO2.

Offline

#7 2013-09-10 20:17:08

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Prodej Cideru

Jak tak na to koukám, je výroba cideru o hodně přísnější než víno. Prošel jsem hodně vinařství vyrábějící až do několika set tisíc litrů vína a nepamatuju si, že jsem tam někdy viděl jediný hasičák smile Rozbory z jablek? Uf ještě že tohle není u hroznů. Daňový sklad nemusíte mít u tichého vína vůbec, pokud ho nedovážíte, ať děláte kolik litrů chcete. A atesty na věci co jdou do styku s otravinama? Několikrát u mě byla na kontrole SZPI a že by po mě (nebo po někom koho znám) chtěli atesty si teda nepamatuju, stačili jim vypsaný kritický body a evidenci nějakého mytí podlah a zařízení a bylo hotovo.

Offline

#8 2013-09-11 11:47:59

luk
Člen
Registrován: 2013-09-09
Příspěvky: 2

Re: Prodej Cideru

Ono je to bohužel tak, že postupně přituhuje. Dřív to bylo volnější, ale předpisy se zpřísňují (kvůli EU, ale i kvůli aktivitě tady v ČR) a taky se to víc kontroluje. Například "hitem" posledních let z hlediska kontrol ŽÚ je způsobilost provozovny. Někde je to docela problém, protože mnohé budovy byly za socialismu stavěny "pololegálně" a nejsou k nim papíry, takže to v podstatě znamená kompletní kolaudaci, samozřejmě podle současných předpisů (tj. v reálu často předelat elektriku, komíny, protipožární opatření...).

Offline

#9 2014-09-03 17:23:16

Haboy
Člen
Registrován: 2014-09-03
Příspěvky: 1

Re: Prodej Cideru

Co je potřeba k prodeji bylinných a ovocných vín
http://www.vyzivaspol.cz/poradna/co-je- … h-vin.html

Offline

#10 2015-09-17 07:56:21

Zajda
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrován: 2012-11-12
Příspěvky: 8
Web

Re: Prodej Cideru

Ahoj, zvažuji taky legalizaci/profesionalizaci...
Napadla mne verze, že bych si nechal vymoštovat ve veřejné moštárně, vykvasil ve starém sklepě a stočil v pronajaté kuchyni/pivovaru ... Neví někdo, co by měl sklep/technologický sklad splňovat? Myslíte, že budou potřeba všechna ta vyjádření, kolaudace a spol... (je to středověký sklep ve staré zástavbě)

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK